Home » Servis turbina

Servis turbina

Servis turbina – Turbo centar UK

Dobrodosli u naš, ovde se mozete informisati o svim našim uslugama i aktuelnim dešavanjima i procitati najnovije vesti vezane za servis turbina i njihovu ugradnju.

Turbo punjači se mogu naći  kod velikih dizelskih motora gde su jako bitan element u iskorišćavanju maksimalnog kapaciteta motora, pa je i sam servis turbina jako bitan. Turbo ili “turbina” u žargonu, znatno povećava snagu motora bez dodatnog težinskog opterećenja i to je upravo glavni razlog zbog kog su “turbine” tako popularne! Turbine predstavljaju sistem indukcije vazduha pod pritiskom. Vazduh koji se usmerava ka motoru se kompresuje i glavna prednost je činjenica da se na  taj način u cilindar ubacuje znatno veća količina vazduha. Što veća količina vazduha to i veća mogućnost za dotok goriva. Samim time, korisnik dobija više snage po detonaciji u svakom cilindru. Motor sa turbopunjačem sveukupno daje više snage nego motor bez turbopunjača. Otud i povećanje snage u odnosu na masu. Turbo kompresor koristi  izduvne gasove koji stižu iz motora i ti gasovi vrte turbinu, koja zatim vrti vazdušnu pumpu. Turbina u turbopunjaču se može zavrteti i do 150.000 puta za jedan minut (o/min) – što je do 30 puta brže nego što to može većina motora u savremenim automobilima. Iz razloga što je povezana na izduvni sistem, temperature u turbini dostižu veoma velike vrednosti.

Servis turbina korak po korak

Prvi i osnovni korak u servisiranju turbine je odredjivanje tipa turbine kako bi se moglo odrediti koje komponente treba ugraditi.Podatci koje najčešće možemo naći na kućištu turbine su:

OEM broj – predstavlja oznaku proizvođača motora
Kataloški broj – predstavlja oznaku proizvođača turbokompresora
Serijski broj – predstavlja serijski broj turbokompresora, mesto, vreme i datum proizvodnje
Tip – predstavlja oznaku tipa turbokompresora

Servis turbina je nemoguće obaviti kvalitetno ako ne znate osnovne tipove  označavanja turbina zavisno od proizvodjača, i to su:

Tipovi označavanja turbina
Tipovi označavanja turbina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postupak repariranja turbinskog kola:

 

Demontaža turbine sa motora

Pošto su pokretane izduvnim gasovima, konvencionalne auto turbine nalaze se isključivo na kraju izduvne grane motora. Turbinu nije preterano teško skinuti, a obično je sa jedne strane odvaja od izduvne grane, a sa druge od nastavka izduvnog sistema automobila. Takođe, turbina se mora osloboditi sa jedne strane creva posredstvom kojeg u nju dolazi okolni vazduh, a sa druge strane creva kojim sabijeni vazduh dospeva u motor.

 

Rastavljanje turbine

Turbine nisu prevelike, niti su previše teške – obično od 3 do 6 kilograma i njima može manipulisati jedan čovek. Turbina se najbolje servisira skinuta, potpuno rastavljena i potpuno očišćena i odmašćena. Verovatno će iskusan serviser odmah po osnovnom rastavljanju utvrditi o kakvom kvaru se radi i da li je isplativo vršiti njenu reparaciju. Praksa je pokazala da se manje-više sve turbine mogu vrlo uspješno reparirati, samo ukoliko njihovo kućište nije mehanički oštećeno. Servis turbina obično podrazumeva zamenu osovinice sa propelerima, zamenu ležajeva i zamenu svih zaptivnih elemenata. To bi bila primarna i ujedno najjeftinija reparacija.

 

Čišćenje, odmašćivanje i peskiranje

Pre nego što dođe do postupka reparacije serviseri sve rastavljene delove turbine podvrgnu detaljnom čišćenju. Delovi turbine se čiste ili u posebnom tečnom rastvaraču, ili u nafti (dizelskom gorivu), ili sa određenom količinom sredstva poznatog pod nazivom WD40. Nakon sušenja svi tretirani elementi se podvrgavaju peskarenju. Time se poliraju sve veće neravnine nastale mehaničkim radom, koje kasnije možda mogu dovesti do neželjenih posledica. Pošto se peskarenje radi sitnom granulacijom kristala kvarca, nakon tog postupka sve delove je opet potrebno oprati u nekom aditiviranom rastvaraču ili u nafti. Radi bolje manipualacije sve delove turbine je potrebno osušiti ili mekanom krpom ili jednostavno pištoljem kompresora. Tek nakon ovako detaljnog postupka čišćenja, dobro obučen serviser može utvrditi koji stepen reparacije je potreban.

 

Utvrđivanje kvara

Kvar na turbini obično se utvrđuje vizualnim pregledom. Najvidljivi i praktično ključni deo je osovina sa lopaticama sa obe strane. Na ovom delu obično stradaju lopatice koje se nalaze na strani kroz koju prolazi čisti zrak (impeler). Ukoliko u taj prostor dospe bila kakva čestica nečistoće, oštetiće se barem jedno krilce, što automatski dovodi do debalansa masa i do neuravnoteženog okretanja. Ovakvo okretanje će sigurno vrlo brzo dovesti do oštećenja najbližeg ležaja. Ukoliko se, na primer, desi da u ovaj prostor dospe kamenčić ili komadić stakla, celi ovaj deo može biti potpuno uništen, a lopatice potpuno izlomljene.Verovatno će nakon ovakve havarije doći i do potpunog gubitka osnosti osovine.
Slično se može desiti i na drugoj strani, pa pogonske lopatice mogu stradati zbog lošeg sagorevanja i zbog ekstremno visokih temperatura (do 900 stepeni Celzijusovih). Lopatice u ovakvom radnom okruženju vremenom erodiraju, pa zbog toga i turbina ima svoj radni vek.
Turbina može stradati i zbog nedostatka podmazivanja. Osovina turbine se podmazuje uljem iz motora, a njime se ujedno i hladi. Ukoliko iz bilo kojeg razloga dođe do prekida podmazivanja, primarno će se oštetiti ležajevi (bronzani prsteni). Također, zbog porasta temperature i zbog gubitka balansa pri okretanju, trajno će se oštetiti i karike odnosno zaptivni prsteni.
Čak i nakon naknadnog nastavka podmazivanja ovi prsteni neće biti u stanju zadržati vrelo ulje koje je svakako pod pritiskom, pa će vremenom, kroz njih ulje napuštati prostor za podmazivanje. Ovakva turbina je trajno oštećena, ali se može sanirati.

 

Sanacija

Bilo kakva sanacija turbine, nakon rastavljanja u svakom slučaju podrazumeva zamenu zaptivnih prstena (karike), bronzanih ležaja i zaptivnih gumica. Dobro opremljeni servisi obični imaju komplete koji sadrže sve ono što je potrebno zameniti prilikom rastavljanja turbine. Drugi stepen remonta podrazumijeva zamenu osovine i lopatica, ali ukoliko se pregledom i uređajima utvrdi da nisu oštećeni, ova tri elementa nije nužno menjati. Turbina sadrži takozvanu zaptivnu ploču ili poklopac kućišta, koji se obično ne menja. Ukoliko se radi o takozvanim turbinama sa promjenljivom geometrijom, u još višem stepenu remonta je potrebno menjati i ovaj statorski deo.

 

Balansiranje osovine i lopatica

Bilo da se radi o ponovnoj ugradnji postojeće osovine i lopatica, ili ugradnji sasvim novih elemenata, sklop je potrebno dodatno balansirati. Iako se radi o izuzetno precizno napravljenim elementima, u servisu Union Karić postoji nekoliko uređaja pomoću kojih se može gotovo apsolutno precizno balansirati osovina i lopatice. Tek nakon ove operacije turbina se može sklopiti.

 

Provera nivoa vibracija i provera propusnosti ulja

Ovako sklopljena turbina mora se podvrgnuti proveri na vibracije i proveri propusnosti. Pošto se turbine podmazuju, veoma je važno pre konačne ugradnje proveriti kvalitet prethodno obavljenog posla. U ovom servisu postoji uređaj pomoću kojeg je moguće vrlo precizno utvrditi nivo vibracija i propusnost ugrađenih karika. Svaku repariranu turbinu je potrebno podvrgnuti proveri, a precizni uređaji će sigurno zabeležiti sve propuste nastale tokom reparacije i serviserima pružiti još jednu priliku.

Ovakve intervencije laicima ne mogu puno značiti, ali je sasvim sigurno da cena oštećene turbine nije mala, pa će čak i laici biti u stanju oceniti da li je isplativo ići na zamenu ili na servis turbine. Naravno da je u gotovo svim slučajevima pametnije izabrati opciju nabavke i ugradnje sasvim nove turbine, ali u dosta slučajeva cena nove turbine prelazi čak i cenu kompletnog automobila. Nije teško pretpostaviti da je najveći broj automobila na rs. putevima koji imaju turbopunjače VW-ovog porekla. Najčešće se radi o turbinama Garrett GT15 i GT17, kao i KKK K03. Ugrađuju se u modele Volkswagena, Audija, Škode i SEAT- i to u nekoliko varijanti. Najosnovnija varijanta je Garrett GT15, u principu vrlo jednostavna turbina bez pokertnih delova izuzev rotora (i wastegatea). 1,9-litarski dizelski motor uz pomoć takve turbine ostvaruje 90 KS pri 3.750 obr/min. Ova turbina pri 140.000 obr/min ostvaruje maksimalni pritisak od 1,1 bar. Druga najčešće korištena verzija te turbine je varijabilni Garrett GT17. Motori sa ovom turbinom ostvaruju 110 KS pri 4.000 obr/min i obrtni moment od 235 Nm pri 1.900 obr/min. Maksimalan pritisak ove turbine je 1,5 bara pri 150.000 obr/min. Ove turbine ne iziskuju nikakvo posebno održavanje izuzev zamene ulja i svih filtera u propisanim intervalima.
Praksa je pokazala, a statistika zabeležila, da je najviše kvarova evidentirano na turbinama koje su se ugrađivale u automobile proizvedene između 2004. godine i 2008. godine. Radilo se o “nasilom” pokušaju uštede materijala tamo gde se nikako nije smelo štedeti.

 

Preko donjeg linka možete pristupiti Garrett-ovom sajtu i izračunati kakav vam je turbo kompresor potreban.


 

Servis turbina         TURBOKALKULATOR – Servis turbina UK

 


 

 Turbo servis “Union Karic – Servis turbina”

Vam obezbeđuje kompletan servis turbina i repariranje svih vrsta turbina na najkvalitetniji i najpouzdaniji način. Prilog tome je i višegodišnje iskustvo u radu i tradicija. Za sva pitanja, informacije i savete, na raspolaganju vam je tim naših iskusnih i obučenih stručnjaka koji će rado izaći u susret i obezbediti najkvalitetniju moguću uslugu.

O čemu voditi računa prilikom ugradnje i servisa turbina


 

 • Kontrola usisne cevi za vazduh
 • Prekontrolisati i oprati intercooler
 • Promeniti filter za vazduh
 • Prekontrolisati kućište filtera za vazduh
 • Kontrola izduvnog sistema
 • Proveriti dovod ulja do turbokompresora
 • Prilikom ugradnje kompresora u prvom startovanju motora pustiti da motor radi 5 minuta na praznom hodu
Vodite računa o sledecem da ne bi ste oštetili turbinu

 

 • Ugradnju vršite u ovlašćenim servisima
 • Pazite da motor ne ostaje bez ulja i ne koristite ulja koja nisu adekvatna za motore sa turbo punjačima
 • Proverite kako je naštelovana proporcija smese za paljenje kako prekomerna količina goriva ne bi sagorevala u motoru i oštećivala turbinu
 • Povišene temperature izduvnih gasova

 

Turbo servis – vas autocentar Union Karic.

Leave a Reply